A A A

Onderhoud van uw ketel: wees op uw hoede!


De Belgische burger moet zijn ketel wettelijk regelmatig laten nazien en onderhouden.

In Vlaanderen is dat om de( twee jaar voor gas) in de toekomst zal dat waarschijnlijk om de drie jaar worden) en elk jaar voor een stookolie-installatie.

In Brussel en Wallonië is het respectievelijk drie jaar en één jaar. Als de herfst in aantocht is, zijn er elk jaar zogenaamde bedrijven die via commerciële websites een onderhoud aanbieden tegen een extreem lage prijs, meestal gaat het om € 39 voor een gasinstallatie en € 49 in het geval van een stookolie-installatie.

Wees echter op uw hoede: het volstaat niet even vlug met een borstel en stofzuiger de ketel te reinigen, er moeten ook een aantal zaken worden gemeten en eventueel ingeregeld.

Het voordeel is driedubbel: u zal minder brandstof verbruiken en het milieu zal properder zijn, maar belangrijker nog is het feit dat u beschikt over een veilige installatie.

Voor een onderhoud volgens de regels moet u toch rekenen op een bedrag van € 150 à 200 voor een gasgestookte installatie. In het geval van stookolie doet u daar nog eens € 50 bij. Een dergelijk onderhoud moet uitgevoerd worden door een door de overheid erkend technicus.

De lijst met erkende technici in Vlaanderen kan u opvragen via http://www.lne.be/campagnes/stook-zuinig/erkende-technici .

Voor Wallonië is de lijst beschikbaar op http://www.awac.be/index.php/guichet-technique/agrements/chauffagistes en voor

Brussel is dat tenslotte http://www.leefmilieubrussel.be/Templates/Professionnels/informer.aspx?id=32344 .

Wij bevelen u warm aan om te controleren of de technicus die bij u langs komt op deze lijst vermeld is.

Indien dit niet het geval is, is het onderhoud onwettig en dus waardeloos.

De firma is eveneens verplicht om u een reinigings- en verbrandingsattest te overhandigen in Vlaanderen en Brussel en een controle attest in Wallonië. Indien dit niet het geval is, of indien u twijfels hebt over de geldigheid van het document, moet u een klacht indienen bij de betrokken diensten (LNE voor Vlaanderen, BIM voor Brussel en AWAC voor Wallonië).

Deze stellen steeds een onderzoek in indien er een klacht is van een bewoner of eigenaar. Alleen zo kunt u vermijden dat uzelf en anderen in de toekomst nog worden beetgenomen. U kan dus beter een eerlijke prijs betalen voor een degelijk uitgevoerd werk dan geld uit te geven voor een tussenkomst die waardeloos

Censatech bvba

Antoon Catriestraat 33
9031 Drongen 
tel. 0032 (0) 9 375 63 97
BTW BE0475 694 037

Nummers

Onderhoud gas

GV 03945 = G1, G2,

GV 05422 = G1, G2, G3

Stookolienr TV 20 022
Cerga nr 02 02122N

Connect

Mail